A HONLAP AZ INFORG-M&M FILM KFT. ÉS AZ M&M FILM KFT. KÖZÖS HONLAPJA

Brazilok

Kevesen tudják, de az évszázad mérkőzése nem az angol-magyar volt a Wembleyben, hanem a Brazilok-Hivatal Mátrasirokon.

Etno-film sok könnyel és humorral, ahol a foci és a szerelem minden gátat áttör.  

Acsa roma kisebbségű békés népén, egy focimeccses nyári vasárnapon úrrá lesz a zűrzavar.

A Polgármester ugyanis bejelenti, hogy a falubajnokságon - a Blúbojsz, az Áfész, a Hivatal, a Tanerő és a Sasok mellett idén a romák csapata, a Brazilok is elindulhat. Mert, hogy már' mért ne indulhatna?'  Az ötlet egyébként Csaba atyától, Sirok új, fiatal plébánosától származik.  Jó hír még, hogy a győztes csapatot 'cakkunpakk' meghívta Brazíliába egy Rióba származott siroki.  

Sirok népét megrendíti a hír. 'Majd még ránk özönlenek a médiák... ! Mér? Végre Sirok is felkerül a térképre… ! Brazilok is meg Brazília is... kell ez nekünk?

A hír a Brazilokat is megosztja. Történetünk narrátora, Puporka Fingi, a tizenéves csupatűz roma srác, aki él-hal a fociért meg Ronaldóért magánkívül van a boldogságtól. Pedig ő be se fér a csapatba.  Viszont Puporka Áron, az Aranytesó, aki épp most szabadult a börtönből (ugyanis csúnyán összekülönbözött a csapos nőn Törökkel, a falu bikájával) egyáltalán nem lelkesedik. 'Ez a hibbant pap! Minek jött ez ide? Mindent összekavar!' A középső fiú, a lusta Puporka Ábel, aki hóna alatt egy pornó újsággal sűrűn eltűnik a susnyásba megrángatni a pöcörőjét, szintén a bajnokság ellen szavaz. Pedig ő aztán fociban tényleg őstehetség.

És itt lesz elege a sok béna tesóból Puporka Rozinak, aki mos-főz-takarít az összes mihaszna Puporkára a nyomorúságos romasoron.  Rozinak ugyanis régóta mehetnékje van. Pest vagy Brazília, igazán mindegy.  A lényeg, hogy ő többet érdemel!  Mert olyan észbontóan gyönyörű, hogy nemcsak Törökben, de a Sirokon koncertező Gáspár Laciban is megáll az ütő, mikor Rozi az anjelinajolis domborulataival végigbiciklizik a falun.

Áron végül a sitten kapott pénzből mégis benevezi a Brazilokat. Elindul a bajnokság. És elszabadulnak az indulatok. Szerelembe esnek egymással, akiknek amúgy tilos. Győznek, akiknek nem szabadna. Áron a szakításig összekülönbözik testi-lelki jó barátjával, a rendőriskolás Kalánossal, hogy ki legyen a kapitány. Török esze nélkül koslat Rozi nyomában, pedig ha apja, a romagyűlölő Török Józsi megtudja, kitagadja. A Brazilok-Blúbojsz meccs pedig váratlan Brazil győzelemmel ér véget, amit senki se akar elhinni.  

Blúbojszék persze megtorolják a vereséget. Általános razzia a romasoron. A romák lázasan dugdossák a lopott szajrét, ahova csak lehet. És nyomatékosan eltiltják a Brazilokat minden további felforgató focizástól.  'Nem tudjátok hol a cigány helye? A magyarok seggibe. Nincs foci. Vagy Puporka ide többet be nem teszi a lábát. '

A búcsú napjára már forr az egész falu. Csak egy szikra kell, s az indulatok tömegverekedéssé fajulnak. A búcsú, mint a csatatér, Sirok népe pedig hamarosan benn ül a rendőrőrsön.  Csaba atya tördeli a kezét a plébánián, hogy ő nem pont ezt akarta. Gáspár Laci pedig dermedten áll a töküres siroki Kultúr színpadán. Török viszont a zsúfolt fogdában végre közelebb húzódhat imádott Rozijához, s lopva belecsókolhat a nyakába. De Rozi még nem döntött. Ugyanis Gáspár Laci felvinné Pestre, ha valahogy kijutna innen.

A Rendőrfőnök le akarja állítani a falu rendjére veszélyes bajnokságot. A Polgármester viszont másként gondolja. 'Tévedsz Bélám. Ezt már végig kell játszani. Nyer, aki nyer, utazik, aki utazik. A többit majd az univerzum kihullámozza.'

A népeket - Puporka Áron kivételével - végül kiengedik a fogdából. (Mert azért a Hivatalnak se mindegy, ki nyeri a bajnokságot.)  A roma soron pedig megfordul a hangulat. Táblákkal tüntetnek Áronért. A vezérük nélkül maradt Brazilok viszont Áron nélkül is kiállnak a Sasok ellen.  És óriási szerencsével nyernek. Polgi, aki mindig bölcsen érzi a közhangulatot, kiengedi Áront. A döntőre megint együtt a Brazilok. Ha most meg már az áruló Kalános nem hiányozna.

 Meg Puporka Áron, aki többé hallani se akar a fociról. Ha Kalános, a legjobb barát áruló lett, vége a világnak. Áront a Brazilok hiába kérlelik.  Elszántan stoppol Sirok határában. S tán tényleg elmenne, ha ekkor, tömött buszokkal hatalmas roma csapatok élén nem érkezik meg Deus ex machinaként Béla bá, a vajda, hogy segítsen győzni az övéinek.

De a győzelemhez Rozi is kell, aki nagy kegyesen, a Sasok-Brazilok meccs félidejében, a Toy Toy WC mellett végre viszont csókolja a szerelmes Törököt. Ám Rozi csókjának nagy ára van. Töröknek be kell állnia Kalános helyett a döntőre a Brazilokhoz, a Hivatal ellen. A fajtája ellen, az apja ellen.   

Tán kevesen tudják, de az évszázad mérkőzése nem az angol-magyar volt, a Wembleyben, hanem a Brazilok-Hivatal Mátrasirokon. Öldöklő küzdelem, apa tarolja a fiát, roma gázolja a magyart, mindenki utolsó csepp véréig küzd a becsületért. A lelátó majd leszakad. A tét kolosszális. Fingi, aki életében először játszik, a szokásosnál is sűrűbben szellentget idegességében. Mintha tudná, hogy Ronaldo és Istenke tőle várja a döntő gólt. És benn van… ! Hihetetlen... Megálmodtam… Tejföl... Mi megyünk Brazilba, a Brazilok!!!! Csurig boldogság… !!!

Kisebb gond, hogy a Rióba szakadt siroki milliomos a viharos napok alatt valamitől elhalálozott, a brazil meghívás tehát sajnos ugrott.

De minden jó ha a vége jó, mert Béla bá, a vajda  gálánsan állja a repülőjegyet minden Brazilnak, aki ennyi örömet szerzett az ő sokat tűrt népének.

Csaba atya pedig kezét tördelve kéri a Jóisten áldását erre az egész gyanús akcióra, melynek ő, isten szerény szolgája, és a foci - főleg a brazil (!) - nagy barátja volt az értelmi szerzője.